Loliták: Dominique Swain – Lolita 1997

dominique_swainA dögös amerikai színésznő alig Dominique Swain 17 évesen kapta meg a főszerepet Adrian Lyne 1997-es Lolita-feldolgozásában. Ekkoriban a cenzúra már korántsem volt olyan szigorú, mint Kubrick idejében, így a film bővelkedik a sikamlós jelenetekben, melyek az USA-ban nem kis felháborodást váltottak ki. Az új Lolita-film szereposztása az 1962-es változathoz hasonlóan parádés: Humbertet Jeremy Irons, Lolita anyját pedig Melanie Griffith alakítja.
A kaliforniai szépséget nem kevesebb, mint 2500 lány közül választották ki a csábító tinilány szerepére, és vérforralóan buja játékával nem is okozott csalódást. Néhány éven belül már a hollywoodi szexszimbólumok között tartották számon, 2002-ben pedig a Stuff magazin beválasztotta a világ legszexisebb női közé. Dominique meggyőződéses állatvédő, és, hogy ezt kifejezésre juttassa, 21 évesen modellt állt a PETA-nak. Ezzel ő lett minden idők legfiatalabb modellje, aki meztelenül pózolt az állatvédelmi szervezet kampányában.

Lolita (1997) mozifilm: Adrian Lyne, a 9 és fél hét, a Végzetes vonzerő és a Jákob lajtorjája rendezője Vladimir Nabokov világsikert arató, erôteljes, provokatív és mélységesen meginditó irodalmi mesterművébôl forgatta le a Lolita-t. A korosodó férfi és a tizenéves gyermeklány szexuális kapcsolatáról szóló regényt régebben disszidens irodalomként vagy pornóként olvasták, az Egyesült Államokban pedig betiltották. A Lolita hallatlan sikerének köszönheti, hogy kétszer is filmre vitték, az elsô változatot maga Stanley Kubrick készítette, 1962-ben. Az irodalomtanár Humbert Humbert (Jeremy Irons) feleségül veszi szállásadóját (Melanie Griffith), és reménytelenül vonzódik annak lányához (Dominique Swain). A kis Lolita tragikus körülmények között elvesztett gyermekkori szerelmére emlékezteti. De Humbert Humbert tiltott szerelme olyan szenvedéllyé válik, amely mindkettejük életét beláthatatlan következményekkel fenyegeti.
Ennio Morricone (Volt egyszer egy vadnyugat, A misszió) pazar zenéjével és Dominique Swain (Ál/Arc) pompás színészi játékával válik az ártatlanság elvesztésének klasszikus drámája a filmvásznon azelôtt soha nem látott ôszinte és zavarba ejtô alkotássá.
Már Nabokov Vladimir regényében is egy szokatlan szerelemről van szó, nevelőapa és “nevelt” lánya közt. Az ezerarcú Peter Sellers a lányt a nevelőapjától elcsábító, ugynakkor a zsarnokoskodás alól fölszabadító irodalmárt játssza. A film elején és végén ugyanaz a lövés dördül.

[Lolita]